Tökéletes Gluténmentes kenyér
Egy jó kenyér ismérve a megfelelő gondoskodásban és a minőségi alapanyagokban rejlik!
Mikor egy gluténmentes kenyeret elkezdek készíteni mindig megkérdezem a lányomat milyen ízesítésű legyen, mit szeretne, mi legyen benne ( kápia paprika, szárított paradicsom..) legtöbbször a sima fehér kenyeret szokta kérni.
Sok receptet kipróbáltunk már, de nem sikerült megtalálni a megfelelőt.
Teszteltünk, ettünk, és végül megalkottuk ezt a recepet, próbáljátok ki és írjátok meg milyen tapasztalatotok volt vele, fogadjátok sok szeretettel:
Hozzávalók:
250g Well's Food Flour mix ( gluténmentes liszt keverék )
2 dl langyos víz
7 g szárított élesztő vagy 25g friss élesztő
1,5 dl olaj vagy zsiradék ( nekünk az olivaolaj vált be a legjobban )
5 g só
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, alacsony fokozatban összekeverjük,( általában nem kell bele se plusz víz, se liszt, de amennyiben túl lágy lenne a tészta tegyünk bele egy kanál lisztet még )
Az elkészült tésztát tegyük egy kiolajozott edénybe, ( nekünk egy jénai edény vált be a legjobban )
majd jön a kelesztés, ez a legfontosabb lépés a kenyér készítésénél, első körben 50 percig kell keleszteni, ez után helyezzük a pultra és gyenge mozdulatokkal kicsit lapítsuk ki a tésztát, majd hajtsuk be a bal oldalát középre majd a jobb oldalát is középre, ezután fordítsunk a tésztán és készítsünk egy formás cipót.
Ezután ismét egy "kis" pihentetés következik, most 60 percet kelesztjük, ezután már nem gyúrjuk át a tésztát ezért érdemes olyan edényzetbe keleszteni amiben majd sütni fogjuk, a kelesztési idő leteltével fedő alatt 220 fokon 25 percig sütjük, utána a hőmérsékletet mérsékeljük 190 fokra és már fedő nélkül sütjük tovább, ( sűtő válogatja, hogy meddig kell sütni ) amikor a külseje szép aranybarna akkor a kenyeret egy rácsra helyezzük ( erre azért van szükség, hogy az alja is szellőzni tudjon ) és hagyjuk kihűlni ( melegen nem érdemes a felvágással próbálkozni ).