Gluténmentes kakaós csiga

2025.06.18

Egy recept megalkotása nálunk elöszőr igényfelméréssel kezdődik, megkérdezem a Gyerekeket, hogy mit szeretnének nassolni és legtöbbször a kakaós csiga jön ki a befutónak!


Nekem a jó gluténmentes kakaós csiga ott kezdődik, hogy folyik ki belőle a rengeteg kakaós vajas massza, ezért csináltunk egy olyan receptet ami ennek a kritériumnak megfelel!


Hozzávalók:

350g Well's Food universal mix flour ( gluténmentes liszt keverék )

300g növényi ital vagy tej

75g méz

1 csomag szárított élesztő vagy 25g friss élesztő

1 db tojássárgája

150g margarin

50g cukor

5ev kakaópor

50g kukorica liszt


A tésztához az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, közben egy keverőtálba tesszük a lisztet a mézet a tojássárgáját a 65g szobahőmérsékletű vajat és a felfuttatott élesztőt, robotgéppel alacsony fordulaton lassan öszzeállítjuk a tésztát, egy jól kezelhető könnyű tésztát kell kapnunk.

Az elkészült tésztát kelesztjük meleg helyen ( ideális hőmérséklet a kelesztéshez 25-30 fok, én 30 fokon szoktam keleszteni ).

Amikor a tésztánk szépen megkelt gluténmentes liszt keverékkel megszórt pultra tesszük és óvatosan lassú mozdulatokkal kinyújtjuk, 40g margarint eloszlatunk a tésztán, oldalról középre hajtjuk a bal oldalát majd a jobb oldalát is az alsó részt majd a felső részt is, és ismét óvatosan nyujtani kezdjük, vigyázzunk itt már lehet, hogy ragani fog érdemes liszteni a felületet, az elkészült kinyújtott tésztára elkészítjük a kakaós masszát ami áll 45g margarinból evőkanál kakaóporból és 50g cukorból, ezt a masszát eloszlatjuk a tésztán majd félbe hajtjuk, a széleit kicsit lenyomkodjuk és hosszába felcsíkozzuk, itt tudjuk megadni a tésztának, hogy milyen magasságból induljon a kelesztése, ha széles csíkokat vágunk magas csiga lesz, ha keskenyebbeket akkor laposabbak lesznek, ezután feltekerjük őket.

Egy hőálló tálba tesszük, lehetőleg olyanba ahol egymáshoz tudnak kelni a csigák és felfele nőnek majd sütés közben, meleg helyen ismét kelesztés következik 45 percig.

A megkelt formás csigákat előmelegített sütőben 220 fokon 10 percig majd 190 fokon kb 25 percig sütjük,( a sütési idő nagyban függ a sütőtől ) ha szép barna a teteje kivesszük és melegen vagy hidegen fogyasszuk!  


Jó étvágyat kínánok hozzá

D voltam